
Kocaeli Radyosu
Kocaeli Radyosu başlığıyla yani adı ile sizlere yazdığım makalemde Kocaeli ilimiz için özel olarak açılmış Sohbetli Radyomuzu anlatacağım. Fakat öncelikle sizlere Kocaeli ilimiz hakkında kısaca bilgi verelim.
Kocaeli, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en büyük sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra en gelişmiş şehirdir. 2021 itibarıyla 1.997.258 kişilik nüfusa sahiptir. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca’dan almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova illeriyle komşudur.
İlimizin Sohbetli radyosu içerisinde 18 yaşından büyük bay ve bayan olmak üzere binlerce Kocaelili kullanıcı sohbet chat canlı radyo dinliyor. Kocaeli Radyosu içerisinde sadece Kocaeli ilinden dinleyicilerimiz değil. Türkiye’nin 81 ilinden bay ve bayan olmak üzere binlerce kullanıcılar Sohbetli Radyo içerisinde sohbet ederek radyomuzu dinliyor. Türkiye’nin 81 ilinden bay ve bayan olmak üzere kullanıcılar Kocaeli Radyosu içerisinde olsa dahi. Farklı illerden olup da Kocaeli Radyosu içerisinde sohbet chat yaparak radyo dinliyor.
Kocaeli Radyosu içerisinde ki Kocaelili kullanıcılarımız ilimiz hakkında yeterli bilgilere sahiptirler. Fakat farklı illerden olup da Kocaeli Radyosu içerisinde kendilerine Kocaelili bay ve bayan arkadaş arayışları içerisinde olup da radyomuzu dinleyen kullanıcılarımız için ilimizi tanıtalım. İlimizi tanıyalım ki Kocaeli Radyosu içerisinde Kocaelili kullanıcılar ile Sohbet Chat yaparken yabancılık çekmeyelim.
Kocaeli Radyoları
İlimizin Tarihi
Kocaeli, ilk çağlarda Bitinya adı verilen bölgede yer almaktadır. Megara ve Atinalılar körfezde bugün Başiskele ilçesinin bulunduğu bölgede MÖ 712’de Astakus adlı bir yerleşim kurmuş kent daha sonra Skylax kenti ve körfezi Olbia olarak anmıştır. Pausanias, Astakus’u Trakyalı bir soylunun adı olarak anarken Yunan mitolojisinde deniz tanrısı Poseidon ile su perisi Olbia’nın oğlunun aynı adı taşıdığı bilinmektedir. Astokus halkı MÖ 262 yılında bugünkü İzmit ilçesinin yer aldığı bölgeye yerleşmiştir. I. Nikomidis tarafından kurulduğu için bu şehre Nicomedia adı verilmiştir. Bitinya Krallığı yıkılıncaya kadar ülkenin başkenti olarak kalmıştır.
İmparator Diocletian, 284 yılında Nicomedia’yı fethederek burayı imparatorluğun başkenti yaptı. Ancak İmparator Konstantin döneminde İstanbul başkent yapıldı ve şehir eski önemini yitirdi. 11. yüzyılın sonlarında Kocaeli, Selçuklu egemenliğine girmiştir. Ancak Haçlı Seferleri sırasında bölge Aleksios Komnenos tarafından ele geçirilmiştir. Kocaeli, Orhan Bey döneminde bir uç beyi olan Akçakoca tarafından fethedilmiştir. Osmanlı döneminde Nikomedya şehri önce İznikmid daha sonra İzmid (İzmit) adını almıştır. 19. yüzyılda demiryolunun kente ulaşmasında sonra Kocaeli’de ticari ve toplumsal yaşamı canlanmıştır. 1888 yılında İzmit, bağımsız sancak yapılmıştır.
Kocaeli Radyo Siteleri
Kocaeli, önce İngilizler tarafından 6 Temmuz 1920’de daha sonra da Yunanlar tarafından 28 Nisan 1921’de işgal edilmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında 28 Haziran 1921’de şehir işgalden kurtulmuştur. Kocaeli, cumhuriyet döneminde sanayileşme sayesinde en hızlı gelişen iller arasına girmiştir. İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı bölgenin sanayileşmesine etki etmiştir. 1934’te İzmit’te ilk kağıt fabrikası açılmıştır. Kocaeli, 2 Eylül 1993’te çıkarılan 504 sayılı kanun hükmünde karaname ile büyük şehir unvanı kazandı. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı kanun ile büyük şehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
İlimizin Coğrafyası
Kocaeli ili, Marmara Bölgesinin Çatalca–Kocaeli Bölümünde, 29° 22’—30° 21′ doğu boylamı, 40° 31’—41° 13′ kuzey enlemi arasında yer alır. Doğu ve güneydoğusunda Sakarya, güneyinde Bursa illeri, batısında Yalova ili, İzmit Körfezi, Marmara Denizi ve İstanbul ili, kuzeyde de Karadeniz’le çevrilidir. İl merkezi İzmit’in doğusundan geçen 30° doğu boylamı Türkiye saati için esas kabul edilir. Kocaeli ilinin yüz ölçümü 3.397 km²’dir.
Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük 7. ilidir. Asya ile Avrupayı birleştiren önemli bir yol kavşağında bulunmaktadır. Doğal bir liman olan İzmit Körfezi işlek bir deniz yoludur. İlin kuzeybatı yüzündeki İstanbul il sınırı, Darıca ile İstanbul arasında akan Kemikliderenin doğusundan geçer. Güneybatıda İstanbul–Kocaeli sınırı İzmit Körfezinin karşı kıyısında Yalova topraklarıyla son bulur. Bursa sınırını Samanlı Dağlarının tepelerinden geçen hat oluşturmaktadır. Bu sınır ilin güneybatısında Sapanca gölü kıyısından Sakarya iline dayanır.
